Trakenski konj
trakener
Alternativno ime
Pruski konj
Trakener
Trakenac
Zemlja porekla
zastava Prusija
Namena
Sportsko jahanje

Trakenski konj (eng. Trakenher) je toplokrvna rasa konja razvijena u Istočnoj Pruskoj, gradu trakenenu po čemu rasa i dobija ime. Državna ergela osnovana je 1931. godine, a radila je do 1945. kada je tokom Drugog svedskog rata došlo do pripajanja Istočne Pruske Rusiji, a grad u kome je bila ergela promenio je ime u Jasnaja Poljana. Ova rasa vodi poreklo od malog konja poznatog kao  "Schwaike" koga je gajilo lokalno stanovništvo. Schwaike je bio poznat po svojoj svestranosti i izdržljivosti. Njegovim ukrštanjem sa uvoznim engleskim i arapskim pastuvima nastao je jahaći konj trakener, jedna od najpoznatijih plemenitih nemačkih pasmina, ponos nemačke vojske.
 

Ovaj pruski konj dostiže visinu od 157-173 cm i telesnu masu od 450-500 kg. Lakši je od drugih punokrvnih konja. Karakteriše ga plemenita, suva glava sa izraženim očima, uskom njuškom i širokim čelom. Greben je izražen. Telo je pravougaonog oblika, sa spuštenim ramenima. Ledja su snažna srednje dužine, sapi definisane a zadnje noge snažne. Uprkos svojoj veličini i dalje imaju elegantan izgled. 
 

Ima ih u svim poznatim bojama bez primesa a dozvoljene su bele oznake po glavi i nogama
.

Poznat je po svom prijateljskom temperamentu, inteligenciji, atletskim sposobnostima, prekrasnim pokretima, prirodnom skoku, ogromnoj izdržljivosti.


Trakener je sportski konj koji je bez sumnje najvažniji i najuticajniji od svih toplokrvnih rasa. Takmiči se u skoro svim konjičkim disciplinama, a zbog svoje inteligencije, osetljivosti i načina hoda i odličnog skoka su posebno cenjeni kako za dresursko jahanje tako i za preponsko jahanje. 


Konji koji su uticali na formiranje rase trakenskog konja: arapski konj, engleski punokrvnjak

Uticaj trakenskog konja na formiranje drugih rasa: holandski toplokrvnjak, oldenburški konj, danski i britanski toplokrvnjak.
 

Farme trakenskog konja:

 


 

 

 

 

 


Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box