Prževalski konj
przevalski2
Alternativno ime

Mongolski divlji konj
Azijski divlji konj

Zemlja porekla
Mongolija
Namena
Divlji konj

Prževalski je poslednja rasa divljih konja na svetu. Za razliku od američkih Mustanga i australijskih Brambija, koji su nastali oslobađanjem pitomih konja, Prževalski nikada nije bio pripitomljen. U klasifikaciji ga smatraju ne rasom, već podvrstom konja: Equus ferus przevalskii.

Rasa je dobila ime po ruskom istraživaču, N.M.Prževalskom, koji je prvi put opisao divlje konje koji lutaju stepama Mongolije. Nekada su velika krda ovih konja živela u blizini granice Mongolije i Kine. Posle 1969. godine više se nije mogao pronaći nijedan primerak Prežvalskog konja u divljini. Preko 30 godina se smatralo da je rasa istrebljena. Ipak, u zoološkim vrtovima u Evropi je ostalo dvanaest grla, tako da je rasa sačuvana. Populacija konja je rasla. 1992. šesnaest konja pušteno je u divljinu, na svoje prirodno stanište. U toku narednih dvadeset godina, Prževalski je naseljen u dva nacionalna parka u Mongoliji i na obodu pustinje Gobi.

Danas ima oko 1.500 primeraka Prževalskog na čitavom svetu, od toga 250 živi u divljini. Ima status ugrožene rase. Pored gubitka genetskog diverziteta, problem opstanka rase je i posledica lova, uništavanja životnog staništa i sve većeg isušivanja prirodnih izvora.

Prževalski ima snažno, kratko i mišićavo telo. Sitniji je od domaćih konja: visok je 122-142cm u grebenu, a teži do 340kg. Ima smeđu dlaku, beo trbuh i belu njušku i crne noge. Griva je crna i stoji uspravno, kao u zebre. Ima crnu prugu duž kičme, celom dužinom leđa. Ova pruga je karakteristična odlika primitivnih rasa. Svi konji kulašaste boje, dakle boje Prževalskog, nose i gen za primitivnu prugu na leđima.

 

 

Autor: Angelina Meringer

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KONJI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box