Kašmirska koza (Capra hircus kaschmiriensis) je rasa domaće koze, koja potiče iz regiona Kašmir koji se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine, ova rasa ima prirodno stanište i u oblasti Tibeta. Predstavlja novu rasu u SAD. Prve kašmirske koze uvezene su iz Australije i Novog Zelanda kasnih 80–ih godina prošlog veka. Otada, nekoliko uzgajivača i sele-kcionara kašmirske koze bavi se proi-zvodnjom priplodnih grla radi pokretanja ove nove rase u SAD. Strižu se je-dnom godišnje. Odrastao jarac daje 2,5 funti runa. Runo se sastoji od dve vrste vlakana, kašmirske i zaštitne dlake.
Gaji se prvenstveno zbog kvalitetne dlake. Dugačka je do 1,5 m i visoka oko 60 cm. Danas se uspelo sa njenim gajenjem i na drugim mestima, naročito u Francuskoj. Kozina joj je bela i žućkasta. Ima dve vrste vlakana: dugačka i kratka. Kratka vlakna su sjajna i vrlo meka. Za izradu poznatih kašmirskih tkanina upotrebljavaju se kratka i meka vlakna. Dugačka vlakna se upotrebljavaju za izradu običnih tkanina. Ženke daju manje dlake, ali boljeg kvaliteta nego mužjaci.

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura:

Gutić Milenko, Snežana Bošković-Bogosavljević, Vladimir Kurćubić, Milun Petrović · Leka Mandić, Vladimir Dosković - KOZARSTVO TEHNIKA I TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA; Čačak 2006.

http://sr.wikipedia.org

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - KOZE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box