belinezijska mačka

Balinezijska mačka je rasa domaće mačke nastala spontanom mutacijom u leglima sijamske mačke.

 

Istorija:
Tokom uzgoja sijamskih mački povremeno se u njihovim leglima mogu videti i dugodlaki mačići. Oni su se obično prodavali kao kućni ljubimci a ne kao mačke za izložbu jer se njihova duga dlaka smatrala manom.

One su prvobitno registrovane 1927. godine u Britaniji kao sijamske dugodlake mačke a tek 1950. godine počinje program uzgoja u SAD. U Evropu je ova rasa stigla 1970. godine.

Pioniri u uzgoju ove rase bile su gospođe Merion Dorzi (Marion Dorsey) i Helen Smit (Helen Smith). Upoređujući graciozan hod dugodlake sijamske mačke sa plesačicama sa ostrva Bali, Helen Smit ove mačke naziva Balinezijske iako nemaju nikakve veze sa ovim indonežanskim ostrvom. Balinezijska mačka brzo postaje veoma poopularna i samim tim se povećava proj odgajivača koji radi na "usavršavanju" izgleda mačke. To je na kraju dolelo do razvoja dva ovojena tipa ove mačke - tradicionalni i savremeni (moderni). Tradicionalni imaju više robusno telo, okrugliju glavu i manje uši od savremenih balinezijskih mačaka. Savremeni tip ove mačke ima mnogo manje i prefinjenije telo i glavu sa velikim ušima. Tradicionalna ima srednju do dugu dlaku (preko 5 cm) preko celog tela. Telo savremenih tipova prekriva kratka dlaka dok rep prekriva duga. 

 

Narav:

Balinezijske mačke traže mnogo pažnje, veoma su umiljate, razigrane i vole ljudsko društvo. Slično  kao i njihov sijamski predak veoma su brbljive (ipak malo manje). Imaju neverovatne akrobatske sposobnosti i inzvaredni su majstori za beg. Vole da se veru po ormanima i  zavesama a omiljeno mesto su im tobe za kupovinu.

 

Inteligencija:

Ova rasa je ocenjena kao najinteligentnija rasa dugodlakih mačaka ocenom 9-10 (poređenje: persijska mačka je ocenjena ocenom 6 a himalajska 7).

 

Izgled: Balinezijska mačka mnogo liči na sijamsku pa se iz daljine često može i pomešati sa ovim svojim rođakam, ali samo dok se ne uoči dug i raskošan rep balinezijske mačke.

TELO: izuzetni vitko i elegantno

GLAVA: Duga, oblika klina. Sa prednje strane između ušiju je široka i ravno se sužava prema njušci. Nos je posmatrano iz profila ravan a brada snažna.

UŠI: Velike, spicaste i široke u bazi. Na ušima mogu imati čuperke.

OČI: Razmaknute, blako ukošene.

DLAKA: Srednje duga, bez poddlake, priljubljena uz telo sa bujno odlakanim repom. U Americi dozvoljene su samo četiri osnovne boje oznaka: crna, plava, čokoladna i ljubičasta dok se mačke drugih boja nazivaju javanske. Na Novom Zelandu se javanskim mačkama nazivaju jednobojne i tačkaste balinezijske mačke. U Velikoj Britaniji se uzgajaju balinezijske mačke sa crvenim i krem kornjačastim oznakama i ova javanska mečka predstavlja zasebnu pasminu.

TEŽINA: 2,5-5 Kg

 

Životni vek je od 18 do 21 godinu.

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - MAČKE

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box