Krpelji prenosioci bolesti

32447
Created by ševo
Created on 06 maj 2013
0 likes, 0 dislikes

Description

 

Krpelji su  ektoparaziti koji parazitiraju na toplokrvnim životinjama i  ređe na ljudima. Kada se nađu na životinji ili na čoveku krpelji sišu krv i  hrane se krvlju kako bi se odvijao njihov razvoj i  razmnožavanje. Svojim prisustvom na koži iritiraju domaćina, mogu da dovedu do alergijskih reakcija i  da uzrokuju krpeljsku paralizu (tick paralizu) i  anemiju. Najveća opasnost od krpelja je ta što su oni vektori u prenosu nekih bakterijskih, virusnih i  protozoalnih oboljenja. 
Staništa krpelja su najčešće šume, visoke trave, grmovi, šiblje  i  ostali predeli pokriveni žbunastom vegetacijom. Njihov radius kretanja je mali, kreću se u širinu samo nekoliko metara u potrazi za hranom. Krpelji ne traže aktivno svog domaćina nego domaćin pokupi krpelja prolaskom kroz travu, šiblje i  druga staništa krpelja. Krpelji se popnu na vrh trave i  čekaju svog domaćina. Kada se domaćin približi krpelju , krpelj se hvata za telo domaćina i  pronalazi pogodnoi mesto na domaćinu za sisanje krvi. Kada se prikače na domaćina krpelji pomoću specifičnog usnog aparata-rilice probadaju kožu i  sišu krv. Ubod krpelja je bezbolan jer krpelji luče anestetičke materije pa je iz tog razloga teško osetiti kad se krpelj “ prikači “ za kožu.

OPŠIRNIJE

 

Veterinarski...
Polovinom prošlog veka poljoprivredna proizvodnja u Srbiji postupno sa ekstenzivnog nacina prelazi na intenzivan...
Veterinarski...
U Jagodini je 1952. godine osnovana Epizootiološka dijagnostička stanica koja je posle više Transformacija prerasla u...

View all

Tags

Associations

Back to Top

Poslednje na forumu

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box