Bolesti pasa i mačaka

lick

          Photo

Kada pas intezivno čisti i liže određeno mesto na telu dolazi do upale kože s karakterističnom ranom zbog lizanja. Kao komplikacija nastaje sekundarna bakterijska infekcija koja može prodreti duboko u tkivo i izazvati furunkulozu.

Uzrok bolesti je najverovatnije psihički (psihogeni dermatitis, neurodermatitis), a na nastanak bolesti utiču i neki drugi faktori:

  1. Rasna predispozicija- emotivnije i nervoznije rase ranije rayviju psihogeni dermatitis. To su dobermani, doge, labradori, irski seteri, pudle i nemački ovčari.
  2. Životni stil pasa je veoma bitan u nastanku oboljenja- ako je životinja stalno pod stresom, ako joj je dosadno i ako je izolovana iz okoline počinje učestalo da liže mesto na koži. Psi koji su vezani na lancu ili su u boksu svoje nezadovoljstvo ispoljavaju lizanjem ektremiteta.
  3. Neke životinje nezavisno o rasi i stilu života mogu biti nervoznije, strašljivije, preosetljivije itd.

Promene se najčešće nalaze na karpalnoj i metakarpalnoj regiji prednjih nogu ali se mogu zapaziti i na zadnjim nogama. Lizanjem psi najpre oštećuju površni sloj kože usled čega rana počinje da svrbi pa se pas još jače češe i oštećuje dublje slojeve kože. Zbog lizanja rana ne može da zaraste, a lizanjem pas otpušta endorfine koji smanjuju bol na mestu lizanja i tako pas i dalje nastavlja lizati oštećenu kožu.
Promene su tvrde, uzdignute i bezdlačne, a centar lezije je ulcerisan dok je na periferiji hiperpigmentisana zona. U težim slučajevima tkivo može biti razoreno do kosti.
Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovu anamneze, citološkog pregleda eksudata i pregledom bioptata. Pri postavljanju dijagnoze moramo isključiti druga oboljenja kao što su bakterijske i gljivične upale kože, ugrizi drugih pasa, maligni procesi itd.
Lečenje nije jednostavno, a podrazumeva sprečavanje daljeg lizanja životinje i tretiranje nastalih sekundarnih bakterijskih infekcija antibioticima. Sprečavanje daljeg lizanja postiže se stavljanjem okovratnika ili stavljanjem zavoja na ledirano mesto. Ipak je bolje staviti okovratnik jer se često dešava da pas pokida zavoj. Lezija se može smanjiti lokalnom aplikacijom antibiotika i kortikosteroida, a u težim slučajevima i kod jačih bakterijskih infekcija antibiotici se daju sistemski.
Na primarni uzrok ovog oboljenja može se uticati davanjem sedativa, antidepresiva i anksiolitika po uputstvu veterinara. Potrebno je više vremena posvetiti svojim ljubimcima, zabavljati ih i na taj način ukloniti dosadu, stres, depresiju ili strah koji mogu dovesti do ovog poremećaja.

 

 

Izvor:

 

http://foursoftpaws.yuku.com/topic/2584/t/Bolesti-ko-e.html

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box