Šarplaninac je najpoznatiji i najrašireniji balkanski ovčarski pas. Nazvan je po Šar planini (u južnoj Srbiji (Kosovu i Metohiji) i severnoj Makedoniji). Značajno za šarplaninca je da ne laje nego zavija, poput vuka.

 

Šarplaninac

Osnovni podaci

- Poreklo: Balkan (Srbija-Makedonija)
- Idealna prosečna (plećna) visina:
Ženke: 65-80цм
Mužjaci: 75-85цм
- Težina:
Idealna prosečna težina za ženke: 40-80кг
Idealna prosečna težina za mužjake: 65-100кг
- Karakter:
Spokojan, dobrodušan, hrabar, odlučan, napadački samo kada je potrebno, izvrstan čuvar, odan gospodaru, voli decu i nagonski ih čuva.
- Upotreba:
Pastirski pas, čuvar.

 

Spoljašnjost

Veliki, snažan, skladno građen i robustan pas. Obilno gusto i grubo krzno je sačinjeno od dva sloja a boja najčešće varira u nijansama sive, iako su i druge boje dozvoljene (na primer: bela, smeđa, boja meda itd). Rep je mišićav i savija se u vrhu.

Glava je proporcionalna razmeri tela i duga je približno 25 cm. Njuška je široka, prema vrhu nežno sužena i crne je boje. Nozdrve su pravilne i široke. Oči su bademove, tamne ili svetlo-kestenjaste boje. Uši su trouglaste i naležu uz glavu.
Vrat je srednje dug, ali zbog guste dlake i bujnog krzna, izgleda kraći i širi.
Leđa su ravna i široka, trbuh malo utegnjen. Gornja strana je malo izdignuta. Sa strane slabine su kose široke i mišićaste.
Šape su jake i široke, sa crnim noktima.


Temperament

Izuzetan čuvar što je deo njegovog instinkta. Hrabar i odlučan. Lojalan je gospodaru i porodici sa kojom živi. Nepoverljiv prema strancima ali čoveka ne napada bez razloga. Vekovima je korišćen kao zaštitnik stada.
Zdravlje

Izuzetno zdrav i otporan pas. Naročito na surove uslove kakvi vladaju na većim nadmorskim visinama.Ne podnosi vrućinu, sparno vreme i duga putovanja, leti.


Istorija

Na osnovu istorijskih podataka[traži se izvor od 09. 2009.], veruje se da preci šarplaninca potiču od molosa drevnog Tibeta, sa obronaka Himalaja. Sa ove geografske teritorije, molosi su krenuli u beskrajna putovanja sledeći svoje gospodare. Šarplaninac je stigao na Balkan sa legijama Aleksandra Velikog[traži se izvor od 09. 2009.] gde se i zadržao. Ime je dobio po planini gde je najviše odgajan. Prvi put je prikazan u Ljubljani 1926. godine. Od strane međunarodne kinološke federacije (Fédération Cynologique Internationale,FCI) prvi put je priznat kao posebna vrsta ilirskog ovčara, tj. Ilirski ovčarski pas (na osnovu starog imena regiona Ilirija), 1939. godine. A onda, 1957. godine, na zahtev Jugoslovenskog kinološkog saveza (JKS), Međunarodna kinološka federacija (FCI) promenila je ime u Jugoslovenski ovčarski pas – Šarplaninac, po Šar planini, gde je rasa najraširenija.


Karakteristike rase

Veoma inteligentan pas. Sposoban da samostalno donosi ispravne odluke što mu je često nepravedno zamereno kao tvrdoglavost. Od ove rase ne treba očekivati beskonačno i bespogovorno izvršavanje komandi - šarplaninac će izvršiti komandu onda kada sam proceni da je to potrebno, ali ako vidi da je komanda samo proizvod dominacije a ne stvarna potreba, onda će je ignorisati. Veoma lojalan prema porodici sa kojom živi i tačno prepoznaje i poštuje hijerarhijski redosled. Traži korektan i dosledan odnos na koji uzvraća velikom privrženošću i ljubavlju. Odrasle jedinke zbog svoje velike snage i hrabrosti se jedino mogu kontrolisati ako su ispravno vaspitane i socijalizirane.
Nerado prihvata strance i nepoverljiv je prema njima što ga čini odličnim psom čuvarom. Takođe je sposoban da prepozna sve vanredne situacije i da to signalizira ukućanima. Loše podnosi vrućinu i u takvim prilikama mu treba omogućiti da se skloni u hlad. Hladnoću podnosi odlično i ona je ustvari njegov prirodni ambijent. Voli da se slobodno kreće po imanju koje čuva i zato nije pas koji će biti zadovoljan u stanu ili pasjoj kući. Prema deci je veoma nežan i dopustiće im mnogo, iako je svestan svoje prednosti u fizičkoj snazi.
U periodu razvoja šteneta (sve do nekih 12-15 meseci) potrebno je strogo voditi računa da ishrana bude uravnotežena (izbalansirana) i da obiluje svim materijama koje su mu potrebne, za inače buran razvoj. U tom periodu ga takođe treba štedeti od jakih napora i pružiti mu što više igre i odmora kako bi se maksimalno razvio u fizičkom i emotivnom smislu. Kao i sve krupne rase pasa, kasno sazreva tako da je tek sa dve godine potpuno formiran. Svi propusti koji se načine, a pogotovu po pitanju vaspitanja, se veoma teško otklanjaju; a na uloženu ljubav i strpljenje uzvraća bezgraničnom odanošću. Za posao čuvara ga nije potrebno obučavati, jer to šarplaninac nosi u genima. Intuitivno prepoznaje opasnost i svestan svoje fizičke snage, beskompromisno joj se suprotstavlja. Na svojoj teritoriji ne trpi uljeze. Svojom pojavom i držanjem uglavnom odvraća strance a ako to nije dovoljno onda silovitim napadom, kome prethodi upozorenje, brani svoju teritoriju. Veoma je plemenit ali tu svoju osobinu krije od stranaca dok je ukućanima radosno demonstrira. Osećajan je i kroz ponašanje komunicira sa ukućanima. Ima dominantan karakter, ali prihvata dominaciju ukućana. Stoga je veoma bitno, da se ispravno vaspitava od rane mladosti i da mu se ne popušta.

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box