Jazavičar

Jazavičar je rasa lovačkih pasa.

Osnovno

Visina ove rase nije precizirana standardom, a težina zavisi koji je jazavičar u pitanju:

  • normalni jazavičar najviše do 9 kg

  • patuljasti jazavičar najviše do 4 kg ako je star 18 meseci, sa obimom grudnog koša do 35 cm

  • jazavičar kunićar najviše do 3,5 kg sa 18 meseci starosti, dok mu je grudni koš do 30 cm

Karakteristike rase

Za isti varijetet (prema tipu dlake) važe iste fizičke i psihičke karakteristike bez obzira na visinu.


Spoljašnjost

Prepoznatljivi su po izduženom telu. Vrat mu je dugačak i mršav, a glava mu se stanjuje prema nosu koji je suv, crn ili braon, već u skladu sa bojom dlake; njuška mu je dugačka i prava. Oči su ovalne, crvenkastosmeđe ili crnosmeđe boje. Uši su prilično duge, zaobljene na krajevima i pljosnate. Postavljene su visoko unazad i vise uz obraze. Veoma su pokretne.

Grudni koš je ovalnog oblika, leđa kratka i kruta, slabine široke, a sapi dugačke i zaobljene. Noge su kratke, mišićave. Prednje noge nisu potpuno paralelne, već su blago okrenute ka spolja. Stražnje noge su paralelne, gledajući od nazad i sa snažnim skočnim zglobom. Plećka i nadlaktica su iste dužine i obrazuju prav ugao. Podlaktica je kratka, lakat je debeo, a podlaktične kosti krupne. Šape su široke i okrugle.Rep je postavljen u produžetku linije leđa.

Boja dlake

  • Kod kratkodlakog jazavičara ravna, sjajna i veoma gusta dlaka može biti:

  • jednobojna: riđa do crvenkastoriđa;

  • dvobojna: crno, smeđa, siva ili bela sa jarkocrvenim obeležjima na pojedinim delovima kao što su donji delovi nogu ili rep;

  • višebojna: osnova je svetlosmeđa, svetlosiva ili čak bela sa nejednakim tamnosmeđim, crvenkastim ili crnim mrljama.

  • Kod oštrodlakog jazavičara moguće su sve boje, a kvalitet dlake je sličan kao kod kratkodlakog sa tim da je oštrija, sa bujnim obrvama i brkovima koji krase njušku.

  • Kod dugodlakog jazavičara dlaka takođe može biti jednobojna, dvobojna i višebojna kao kod kratkodlakog, ali je ona kod njega duga, mekana i svilenkasta.

Temperament

Ovi psi su inteligentni i nežni, ali i posesivni.


Zdravlje

Jazavičar može imati problema sa kičmom: ukočenost, bolovi, iskrivljenost kičme. Kada napune pet godina, mogu da obole od paralize zadnjeg dela tela, što je posledica diskushernije. Ovo zahteva složenuterapiju.


Istorija

Kinolozi smatraju da je ovaj pas nastao u Nemačkoj ukrštanjem niskonogog švajcarskog goniča sa pinčerom. Prvi varijetet koji je tako nastao je kratkodlaki, a kasnije su nastali i dugodlaki i oštrodlaki koji se od svog pretka razlikuju samo po krznu. Dugodlaki je nastao ukrštanjem kratkodlakog sa španskim i nemačkim epanjelima, takođe u Nemačkoj, negde u 16. veku. Tek u 19. veku je nastao oštrodlaki koji se pokazao veoma dobro prilagođen za lov, zbog guste dlake koja ga štiti od hladnoće i trnja. Nastao je ukrštanjem između kratkodlakog jazavičara, šnaucera, dendi dinmont terijera i verovatno škotskog terijera. Zbog otkrića predstave psa veoma nalik jazavičaru u jednoj od grobnica egipatskog faraona(4000. godina p. n. e.), može da se zaključi da jazavičar vodi poreklo čak iz starog Egipta. Međutim, to je manje verovatno.


Značaj

U Nemačkoj i Velikoj Britaniji se još uvek gaje kao lovački psi. U lovu su hrabri, izdržljivi i istančanog njuha i ovo poslednje ih čini posebno nadarenim za potragu za ranjenim životinjama. Njihov naziv na nemačkom jeziku znači „lovac na jazavce“, te se zato tako nazivaju i na srpskom. Osim jazavaca, love i lisice i vidre. Prvenstveno su jamari.

U Francuskoj su više cenjeni kao psi za društvo. Zbog mnogobrojnih kvaliteta rado se gaje širom sveta, posebno dugodlaki i kratkodlaki.


Saveti odgajivača

Ovi psi su skloni gojenju ukoliko se gaje u stanu ili u kući, pa je potrebno da imaju redovnu fizičku aktivnost i dijetu.

 

Izvor

{jcomments on}

 


Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi

Oglasi za posao

veterina.info fan box