biglBigl je rasa pasa poreklom iz Velike Britanije, i to je najstariji gonič. Njegovo poreklo seže u doba stare Grčke (430. god. p. n. e.). Donesen je u Englesku Normanima iz Skandinavije- njihovi psi zvani „northerhunds“ bili su ukrštani sa grejhundima od kojih su verovatno nasledili brzinu i izdržljivost.

Bigl je sam nastao otprilike u 14. veku. Najverovatnije je potomak staroengleskih goniča i harijera. Od godine 1300. postojali su mali goniči koji su peške pratili lovce većinom u lovu na zečeve ali sam naziv bigl se pojavljuje tek 1475. godine.

Naziv bigl je odvođen iz staroengleske reči „begle“ ili od keltske reči „beag“ ili iz francuske reči „beigh“ i sva tri izraza su u značenju mali. Bio je cenjen kao lovački pas i u kraljevskoj porodici. Organizovano gajenje ovog psa je počelo krajem 19. veka a klub u kome su se gajile ove životinje je bio osnovan 1890. godine a nekoliko godina kasnije je ova rasa došla i uSAD.

To je nezavisno pseto i ima sklonosti ka skitnji ali je drag i prijatan drug i ima prituljenu narav a voli i decu. Dobro podnosi toplotu i hladnoću i dobro se ophodi sa drugim rasama pasa.

 

Narav

bigl izlozbaNarav je mila i prijateljska kako prema ljudima tako i prema drugim psima bez agresivnosti ili bojažljivosti. Izvanredno se pokazao kao domaći prijatelj, kao prijatelj za decu a njegovo nadgledanje se završeva dočekom novog pridošlog u lepšem slučaju nepoverljivim lajanjem ali radosnim na pridošlicu. Bigl se druži sa ostalim psima i ukoliko je druženje veće utoliko je on sretniji. Ovo ponekad dovodi do teškoća jer kada ostaje sam on neprekidno laje. Bigl je prirodno nadaren za učenje i rado uči ali nema smisao za treniranje za službene pse i od njega ne treba očekivati bezrezervnu poslušnost i zadovoljen će biti u potpunosti sa različitim igrama. O lovačkim kvalitetima bigla nema sumnji. Sa radošću će ispunjavati sve zahteva pasa goniča i na tragu je bez premca. Bigl je temperamantan stvor i zahteva pokrete i zaposlenost. Od malena ga treba učiti odazivanju. Kada se dogodi da je na tragu vrlo je teško opozvati ga i ponekad se gubi na po nekoliko sati.

 

Standard rase

OPŠTI IZGLED snažan, kompaktno gradjen, mišicav, ne deluje grubo.

KARAKTER bez znakova plašljivosti ili agresivnosti. Veseo pas, čija je narav okrenuta ka lovu, pre svega zeca, čiji trag prati. Odvažan, živahan, sa ustrajnošću i dolaženjem do cilja. Bistar inteligentan i uravnotežene naravi .

GLAVA je srednje dužine, snažna, bez grubosti, kod ženki malo nežnija. Nabori na čelu ne sme biti.. Lobanja je blago zaobljena, srednje široka sa slabo izraženom potiljnom kosti. Teme je jasno izraženo i deli glavu na dva jednaka dela. Udaljenost od vrha nosa do temena jednako je udaljenosti od temena do potiljne kosti. Nos je crne boje, a kod svetlijih pasa dozvoljeno je odstupanje u pigmentu.

OČI su tamno smeđe ili boje lešnika, prilično velike i smeštene relativno daleko jedno od drugog.

UŠI su duge, sa zaobljenim vrhovima, kada se povuku napred, dopiru skoro do vrha nosa, nisko su postavljene i tanke. Prednjim deo mora da prijanja uz obraz.

USTA Zubalo je pravilno, kompletno i makazasto, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka sedaju na one iz donje vilice.

VRAT je blago zaobljen, dovoljne dužine da omogući psu da normalno njuši trag, sa spuštenim nosom. I sa malo podgušnjaka.

RAMENA su dobro unazad postavljena i nikada nisu preopterećena. Prednje noge su ravne i vertikalne, dobro postavljene ispod prsa. Vrlo je bitno da laktovi budu čvrsti, nisu okrenuti ni napolje ni unutra, a visina lakta je otprilike jednaka polovini visine grebena.

TELO leđna linija je ravna i horizontalna. Grudni koš se spušta do ispod laktova. Prepone su kratke i snažne i nikada nisu previše uzdignute. Butina je mišićava, koleno dobro uzglobljeno, a skočni zglob čvrst i nisko postavljen.

NOGE Prednje noge: Plećka dobro unazad postavljena, ne preopterećena. Prednje noge, ravne i vertikalne, postavljene dobro ispod psa. Dobra masa sa okruglim kostima koje se do šape ne smeju stanjivati. Kratko šaplje. Čvrsti laktovi, niti unutra, niti napolje postavljeni (kao kod baseta), visina lakta približno je jednaka polovini visine grebena. Zadnje noge:Mišićava butina. Koleno dobro uglovano. Čvrst i nizak skočni zglob. Međusobno paralelne.
Šape: Čvrste, dobro zatvorene, dobro uzglobljene sa snažnim jastučićima.
Nokti kratki.

REP je srednje dužine, snažan, veselo nošen, ali ne sme biti savijen iznad leđa ili okrenut prema napred iz korena.Debeo pri korenu, zašiljen pri vrhu. Sa puno dlake, posebno sa donje strane.

KRETANJE leđa moraju ostati ravna, bez uvijanja. korak je slobodan i dalek,ili galopirajuc bez visokog podizanja nogu. Zadnje noge daju snažan potisak. Noge u kretanju moraju ostati ravne i paralelne bez tendencije širenja i približavanja.

DLAKA je kratka, gusta i otporna na vremenske uslove.

BOJA dozvoljavaju se sve priznate boje pasa goniča,osim jetreno smeđe boje. Vrh repa mora biti beo
VISINA u grebenu je:min=33 cm, a max=40cm(16 inch), u Americi do 15 inch.

TEŽINA od 13-18 kg.

GREŠKE svako odsupanje od gore napisanog.

N.B. mužjaci moraju da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštnena u skrotum.

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box