Ukoliko vlasnici ne primete na vreme neželjeno parenje, postoji mogućnost izazivanja kasnog abortusa prirodnim prostaglandinima (PGF2alfa), sintetskim preparatima prostaglandina (Cloprostenol), antagonistima progesterona (Mifepriston) i antiprolaktinskim preparatima (Bromcripton i Cabergolin). Davanje prostaglandinskih preparata može da ima određene neželjene efekte koji u nekim slučajevima mogu ugroziti život kuje.

Prirodni prostaglandin(PGF2alfa): daje su u dozi od 0.1µg/kg telesne mase supkutano ili intramuskularno 1 do 2 puta počev od 30.dana gravidnosti, a u dozi od 0.2µg daje se počev od 33. do 55. dana gravidnosti u cilju izazivanja abortusa.

Cloprostenol i drugi sintetski preparati prostaglandina daju se počev od 25. dana od parenja ,supkutano 3 puta dnevno / 7 dana, a doza iznosi 10 do 20µg.

Mifepriston je antagonist progesterona i daje se u drugoj polovini graviditeta,  intramuskularno u dozi od 5 do 10mg/kg t.m.

Bromcripton se daje peroralno 2 puta na dan u toku 4 dana u dozi od 20 do 30mg/kg, a Cabergolin peroralno jedanput dnevno u toku 5 dana u dozi od 5 do 15 mg/kg t.m. Oba preparata izazivaju abortus od 42.dana parenja.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box