Težak porođaj u kuja može nastati zbog raznih smetnji, poremećaja ili bolesnih stanja majke, ploda ili placente. Uzroci otežanog porođaja mogu biti slabi ili prejaki porođajni trudovi, dugotrajan iscrpljujući porođaj, izostanak trudova, suženost porođajnog kanala, uzana vagina, uzak cervikalni kanal, uska karlica, prevremeno prskanje plodovih mehura, suv porođajni kanal, izlazak posteljice pre porođaja, preveliki plodovi, mrtvi plodovi, nepravilni položaji plodova, dislokacija i torzija materice i dr.

Jedan od najčešćih uzroka otežanog porođaja su slabi porođajni trudovi što znači da su kontrakcije materice u stadijumu otvaranja i istiskivanja ploda preslabe i prekratke, a pauza između dva truda je preduga. Još je teže stanje kada kuja uopšte nema materičnih trudova. Česti uzroci slabim trudovima mogu biti  razne bolesti pri kojima dolazi do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja ženke (razna organska i druga oboljenja). Slabe trudove može uzrokovati i prenategnutost zida materice što je slučaj kod prevelikog broja plodova ili prevelike količine plodovih voda u materici. Pri takvom stanju porođaj traje predugo ili kuja uopšte ne može istisnuti plod. Ostali navedeni uzroci takođe se javljaju i mogu biti uzrok otežanog porođaja i kod svih ovih stanja potrebna je veterinarska intervencija, koja se zavisno o uzroku svodi na medikamentozno lečenje, stručnu pomoć pri porođaju ili carskom rezu na porodilji. Da bi se utvrdilo da se radi o komplikaciji i otežanom porođaju treba obratiti pažnju na sledeće znakove: 1) ukoliko trud traje više od 20 minuta, a ne završi istiskivanjem ploda, 2) ukoliko kuja ima ubrzano i otežano disanje, apatična i slaba i  ima povišenu telesnu temperaturu iznad 39.5°C, 3) ukoliko se javlja krvarenje iz vagine koje traje više od 10 minuta, 4) ukoliko iz porođajnog kanala viri glava šteneta i plodov mehur i dr.

U navedenim slučajevima potrebno je što ranije zatražiti stručnu pomoć i intervenciju veterinara kako ne bi nastale neželjene posledice po kuju i štence.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box