Piometra predstavlja hronično oboljenje endometrijuma pri kome dolazi do nakupljanja gnoja u lumenu materice. Piometra je veoma teško oboljenje  koje iziskuje hitnu operaciju i lečenje kako ne bi došlo do uginuća kuje.
Nastanku piometre predhodi sitno-cistozna degeneracija sluznice materice koja je posledica hormonskog disbalansa. Na tako promenjenu sluznicu materice naseljavaju se bakterije, najčešće iz roda Escherichia, Klebsiella, Proteus i Streptococcus i one su uzrok nakupljanja gnoja. Pojavi piometre  predhodi poremećaj hormona bilo da se radi o endogenim uzrocima  ili zbog unosa hormona egzogenim putem. Hormonalni poremećaji  (diregulacija gonadotropnih hormona, dug period žutog tela odn.diestrus, dugotrajna regresija žutog tela) su primarni uzroci nastanka piometre dok je kolonizacija bakterija u materici sekundarni uzrok piometre. Insuficijencija jajnika remeti sintezu estrogena što normalno dovodi  produženog lučenja progesterona usled čega nastaje piometra. Sa pojavom piometre često se vezuje upotreba egzogenih progesteronskih preparata u cilju sprečavanja manifestacije estrusa kod kuja. Naime, primećeno je da su kuje koje su niz godina bile tretirane progesteronskim preparatima kasnije oboljevale od piometre. Novije generacije progesteronskih preparata koji se koriste za supresiju estrusa isključuju mogućnost nastanka piometre kao neželjenog efekta. Rizik nastanka piometre je 6 puta veći kod kuja koje se nikada nisu štenile, a najčešće se javlja kod kuja starijih od 6 godina.
Prema kliničkoj slici razlikujemo otvorenu i zatvorenu piometru. Kod otvorene piometre cerviks kuje je  otvoren pa se iz vagine cedi gnoj koji je neprijatnog mirisa. Simptomi bolesti kod otvorene piometre su blaži s obzirom da se toksični sadržaj iz materice evakuiše u spoljašnju sredinu.
Simptomi zatvorene piometre su nespecifični, pogotovo na početku bolesti, a to su smanjen apetit, mršavljenje, polidipsija, poliurija, povraćanje i dehidracija i ponekad povećanje telesne temperature. Palpacijom abdomena zapaža se uvećanje materice. Ukoliko se ne leči dolazi do septikemije, endotoksičnog šoka i uginuća životinje.
Dijagnoza bolesti se postavlja palpacijom materice preko abdomena, mikroskopskom pretragom vaginalnog iscetka, ultrazvučnim i rentgenološkim pregledom. Hematološkim pregledom otkriva se leukocitoza .
Terapija podrazumeva što hitnije odstranjivanje jajnika i materice hirurškim putem (ovariohisterektomija) uz upotrebu rastvora infuzije i antibiotika širokog spektra.

 

 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

  • No posts to display.

Oglasi za posao

veterina.info fan box