(Paracolon infection)

 

Arizonoza predstavlja akutno ili hronično oboljenje prvenstveno ćurića, ređe pilića i odraslih jedinki, koje je ranije bilo poznato pod imenom Paracolon infection.

 

Etiologija

Uzročnik oboljenja je Salmonella arizona ili Arizona hinshowi. Oboljenje se prenosi preko jaja i najveći procenat uginuća nastaje u prve 4 nedelje života dostižući ponekad i preko 50%, no obično je znatno niži. Starije jedinke su kliconoše sa lokalizacijom uzročnika u ovariiumu odakle se jajima prenose na potomstvo. Ipak se uzročnik najčešće rasejava preko fecesa.

 

Epizootiologija

Arizonoza nanosi značajne ekonom-ske gubitke u proizvodnji ćuraka širom sveta. Obole ćurići do 5 nedelja uzrasta, odrasle ćurke uglavnom ne obole sa klinički ispolje-nim znacima. Mogu da obole i pilići i plovčići, ali znatno ređe. Morbiditet i mortalitet variraju, ali gubici mogu da dostignu i 90%.Bolest se širi horizontalnom i vertikalnom transmisijom.

Arizona i diarizona serotipovi su otporni slično drugim salmonelama. Prežive u vodi do 5, u zemljištu 6 i u hrani do 17 meseci. Uništavaju ih toplota i dezinficijensi. Infekcija je često oportunog karaktera, tako da je veoma teško proceniti inkubacioni period.

 

Klinička slika 

Simptomi arizona infekcije kod ćurića slični su infekcijama koje uzrokuju druge salmonele. Međutim, promene na očima i nervni simptomi su skoro redovan pratilac oboljenja. Oboleli ćurići su potišteni, tromi i grupišu se. Pastozni izmet se lepi za perje oko kloake.

Od nervnih simptoma primeti se ataksija, podrhtavanje, paraliza nogu, tortikolis i konvulzije. Promene na očima su u vidu beličastih zamućenja u dubini oka.

 

Patomorfološki nalaz 

Obdukcijom se nalazi generalizovan peritonitis i inflamacija žumančane kese. Vazdušne kese su zadebljale sa mutnim, kazeoznim eksudatom, beličaste ili žućkaste boje. Jetra je otečena, diskolorisana, žute boje sa sitnim nekrotičnim ognjištima. Javlja se i enteritis, kao i tiflitis, koji je karakterističan za salmoneloze.   Promene   u   oku   karakteriše retinitis i konjunktivitis.

 

Dijagnoza

Postoji veliki broj metoda za izolaciju salmonela iz različitih uzoraka. Generalizovana arizonoza karakteriše se simptomima i promenama akugne septikemije, kao i mnoge druge bakterijske infekcije. Eksudat u konjunktivalnoj kesi, koji se prihvata za retinu, nekada se zameni za aspergilozu. Nervne simptome, koji mogu da se jave, treba razlikovati od Njukastl i drugih bolesti kod kojih je zahvaćen CNS.

 

Literatura: dr Dušan B. Orlić, dr Miloš Kapetanov; BOLESTI ŽIVINE

 


Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box