(Avian paramixovirosis 3)


Ptičija paramiksoviroza -3 je bolest gornjih puteva respiratornog sistema ptica u prirodi i domaće živine. APMV-3 izazivaju respiratorno oboljenje i probleme vezane za produkciju jaja kod kokošaka i kod ćuraka.

 

Etiologija

APMV-3 je uzročnik za respiratorne probleme i probleme nosivosti kod ćuraka.

 

Epizootiologija

APVM-3 najčešće uzrokuje latentne infekcije. Glavni rezervoar virusa su vrapci i njima slične vrste, papige, barske ptice i divlje plovuše. Iako su se kokoške u eksperimentalnim uslovima pokazale prijemčive, nisu zabeležene prirodne infekcije istih. Pri čistim infekcijama ćuraka, prvi znak često je pad nosivosti, a postoje i blagi respiratorni znaci, što ukazuje da je respiratorni trakt moguće inicijalno mesto infekcije. Pad nosivosti varira u zavisnosti od starosti ptica, i prisustva sekundarnih infekcija. U slučaju nekomplikovane infekcije 4 nedelje nakon pronošenja gubici se kreću 1-2 jajeta po ptici nedeljno u trajanju 4-6 nedelja, nakon čega se nosivost vraća na očekivani nivo. Problematika nosivosti se uglavnom odnosi na proizvodnju jaja bele ljuske i smanjen procenat valjenja i oplođenja. Infekcija pri maksimalnoj nosivosti ili neposredno pre maksimuma dovodi do mnogo značajnijih gubitaka, a jato ne postiže predviđen nivo produkcije do kraja perioda nošenja. Mnogo teže respiratorno oboljenje i problemi nosivosti nastaju pri infekciji sa dva NDV, virusom influence, hlamidijalnoj infekciji, infekciji mikoplazmama i drugim bakterijama.

 

Klinička slika

Inkubacija traje 2-6 dana. Simptomi bolesti se brzo šire u obolelom jatu i zavise od virulencije uzročnika. Kod mladih ćurića se javlja konjuktivitis, rinitis, i otežano disanje.Bolesne ptice manje jedu i piju. Pri infekciji ćuraka, prvi znak često je pad nosivosti, a postoje i blagi respiratorni znaci, što ukazuje da je respiratorni trakt moguće inicijalno mesto infekcije. Pad nosivosti varira u zavisnosti od starosti ptica, i prisustva sekundarnih infekcija. U slučaju nekomplikovane infekcije 4 nedelje nakon pronošenja gubici se kreću 1-2 jajeta po ptici nedeljno u trajanju 4-6 nedelja, nakon čega se nosivost vraća na očekivani nivo. Problematika nosivosti se uglavnom odnosi na proizvodnju jaja bele ljuske i smanjen procenat valjenja i oplođenja. Infekcija pri maksimalnoj nosivosti ili neposredno pre maksimuma dovodi do mnogo značajnijih gubitaka, a jato ne postiže predviđen nivo produkcije do kraja perioda nošenja.

 

Patomorfološkim pregledom uočavaju se pneumonija i zapalenje vazdušnih vrećica. Nema ozbiljnijih  istraživanja o promenama kod ćuraka u vezi sa APMV-3.

 

Preventiva i terapija

Terapija antibioticima sprečava sekundarne infekcije. Izolacija jata i visok nivo biosigurnosti smanjuju rizik od zaraze.

 

Literatura: dr Dušan B. Orlić, dr Miloš Kapetanov; BOLESTI ŽIVINE


Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box