pas veterinar stetoskop

Jedan od najčešćih dečijih odgovora na pitanje šta ćeš biti kad porasteš je upravo - veterinar! Istina, bavljenje veterinom je jedan od jako plemenitih zanimanja, imate priliku da nosite uniforme za medicinare, družite se sa slatkim četvoronožnim prijateljima, vakcinišete ih, edukujete njihove vlasnike i još mnogo toga. 

Za bavljenje veterinom morate biti disciplnovani i imati dobre radne navike. Postoji mnogo dobrih ali i loših strana ovog posla, a u nastavku možete pročitati neke od njih i zaključiti da li je ovaj posao za vas ili ne.

Dobre strane

Biti veterinar je jako interesantno zanimanje i ima dosta razloga zašto da se odlučite za ovaj poziv. U nastavku pročitajte neke od njih.

Ovaj posao ima dublju svrhu

Jedna od najboljih strana ovog posla je to što je vas potpuno ispunjava. Ljubimci su kao deo porodice, i svaki dobar vlasnik će se truditi da mu pruži što bolji zivot. Kada nesto nije u redu sa njihovim krznenim prijateljem, vi imate tu priliku da im pomognete, uspostavite dijagnozu i započnete lečenje. Zahvalnost ljubimca, a ne samo vlasnika kada rešite njihov problem je veoma neprocenjiva i sigurni smo da ćete se osećati ispunjeno i srećno! 

Biti veterinar je zabavno

Posao veterinara nikako nije dosadan. Svakog dana biste se susretali sa novim životinjama ali i dijagnozama. Možda jedan pas ima depresiju, a maca je povredila nogu u svojim svakodnevnim avanturama - dinamičnost vam nikako neće dosaditi.

Pored toga, vaši pacijenti nisu uvek u mogućnosti da dođu kod vas, tako da biste morali da idete k njima, a morate priznati da nekad nije loše izaći iz svog tipičnog radnog mesta, i promuvati se okolo! Uz to, pored medicinskih saveta, tu je još dosta znanja koja treba preneti vlasnicima vaših klijenata, kako ih dresirati, koji su prvi koraci kada dovedete štene u kuću, i još mnogo toga.

Mogućnost privatne ordinacje

Neki veterinari odlučuju da otvore privatne ordinacije, što je svakako jedan od dobrih strana ovog posla. U gradovima ima sve više kućnih ljubimaca, i sigurno ćete imati dosta posla. Pored toga, kao preduzetnik ćete imati priliku da se oprobate u menadžmentu, marketingu i budžetiranju. Ako imate kliker za vođenje posla, sigurno ćete uzivati u ovome!

Ovo se zove mala praksa, to znači da biste radili samo sa kućnim ljubimcima. Mala praksa je uobičajena za gradove i urbanija mesta, dok se velika praksa bavi govedima, živinom i kopitarima, i kao takva mora se vršiti na terenu.

Potrebno je dosta ljubavi

Sigurno najvažniji aspekt je raditi posao koji volite. Veterina je spoj dve velike ljubavi - prema medicini i prema životinjama. Ako uživate u ovim praksama, sigurno ćete uživati u ovom poslu. Kao što smo već rekli, činićete dobro delo ne samo prema životinjama, već i njihovim vlasnicima.

Ne tako dobre strane veterine

Ni jedan posao nije savršen i svaki ima svoje mane. Veterina ne odstupa od tog pravila, i ovo je nekoliko razloga zašto ovaj posao nije baš za svakoga. 

Nemogućnost pružanja pomoći

Ono što svima prvo pada na pamet kao loša strana veterinarske prakse je eutanazija. Nikako nije lako gledati kako vlasnik tuguje za svojim životnim saputnikom koji je sa njim delio kako dobre tako i loše trenutke života. Ova bol je sastavni deo posla sa kojom se morate nositi, ali većina veterinara se slaže da gore kada ne možete da pomognete životinji. Neki vlasnici prosto nemaju sredstva za adekvatno lečenje svog ljubimca, i vi kao lekar morate pronaći alternativno rešenje za problem, koje možda nije efektivno kao ono inicijalno. 

Medicina nije za svakoga

Ne smemo zaboraviti da je ovo medicina, a ona nikako nije za svakoga, i ako se ne snalazite dobro u ovoj oblasti, biće vam jako teško da završite ovaj fakultet. Ako je to slučaj, moguće je da ćete odužiti svoje studije. Dobro razmislite da li imate dovoljno odlučnosti i volje da detaljno učite o raznim životinjama.

Može biti i opasno

U većini slučajeva, u veterinarskoj ordinaciju dolaze bolesne životinje. Iako je veliko zadovoljstvo pomoći životinji, morate imati da umu da one nisu mnogo srećne što se tu nalaze, trpe bol ali i uplašene su novog okruženja. Ovo stanje može biti jako opasno za nepoznatu osobu koja se nađe u njihovoj blizini - vas. Morate imati mnogo strpljenja, razumevanja i ljubavi u ovim slučajevima kako bi uspešno sproveli lečenje.

Fizički je zahtevno

Ovaj posao može biti fizički zahtevan. Veterinari puno vremena provode na nogama, a nekada je potrebno i podići nekog težeg ljubimca na sto, postaviti ga tako da bolje izvršite pregled, i slično. Ovo može biti jako iscrpljujuće na kraju dana, ali ako redovno vežbate i istežete se, sigurni smo da će ovaj posao stvarati manji stres na vaš organizam.

Kao i svaki posao, bavljenje veterinarskom medicinom ima svojih vrlina i mana, ali potrebno je mnogo ljubavi prema ovoj nauci da biste se njom bavili. Najbolje je dobro razmisliti da li želite da krenete ovim putem, pomaganje životinjama će vam sigurno doneti mnogo radosti, ali ovo nije samo posao, ovo je životni poziv. Nema mnogo ljudi priliku da kaže kako su njegovi klijenti slatki, ali kao veterinar, vi svakako imate tu privilegiju!

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box