31610
Created by ševo
Created on 06 maj 2013
0 likes, 0 dislikes

Description

Vaši su mali, dorzoventralno spljošteni insekti, bez krila i očiju i za razliku od buva specifične su za vrstu domaćina. Vaške ceo svoj životni ciklus provedu na domaćinu i samo kratko vreme mogu da prežive bez domaćina. Razlikujemo 2 podreda vaši :

Anoplura (vaši)- koje se hrane krvlju domaćina i
Mallophaga
 (pavaši)-hrane se epitelnim debrisom i ujedaju.

Iz podrida Anoplura kod pasa se najčešće sreće  Linognathus setosus, a iz podreda Mallophaga se sreće Trichodectes canis koja parazitira na psima i Felicola subrostrostratus koja se može naći na mačkama.
Vaške se prenose sa životinje na životinju najčešće direktnim kontaktom ali mogu i indirektno preko kontaminiranih stvari. Izvor infekcije mogu da budu  dlake koje su otpale tokom linjanja jer se na njima mogu naći jaja vaški. Razvojni ciklus vašiju, od jaja do odraslog parazita traje 14-21 dan.
Vaške iz podreda Mallophaga hrane se pretežno površinskim slojevima kože, aktivnije su od vašaka koje se hrane krvlju i mnogo više iritiraju domaćina zbog čega se on češe i gubi dlaku, a ponekad ispoljava agresivnost zbog iritacije. Brže se kreću od vašaka koje sisaju krv pa ih je teško zapaziti i uhvatiti.
Vaške se najčešće skupljaju iza ušiju i prirodnih otvora tela, najčešće oko analnog otvora, zatim kod dugodlakih pasa i mačaka na mestima gde se dlaka ‘’ućebala’’ .
Vaške koje sisaju krv mogu izazvati jaku anemiju ako je infestacija jaka, naročito kod mladih životinja, a životinja je manje uznemirena nego kod infestacije vaškama iz podreda Mallophaga . Same vaške ne izazivaju naročito velika oštećenja ali životinja zbog češanja  usled akutnog svraba dovodi do sekundarnoig dermatitisa i ekskorijacija. Ako se vaši  ne unište na vreme koža životinje bude puna peruti, krasti i rana.
Vašljivost mačaka po izgledu može podsetiti na milijarni dermatitis i da u tom slučaju terapija bude pogrešna. Takođe, vašljivost pasa ponekad može da podseća na alergiju zbog ujeda buve.
Vaške se uglavnom javljaju zimi kada je dlaka veća i gušća. Šuga i heilecijeloza mogu imati slične simptome vašljivosti.

OPŠIRNIJE

Tags

Associations

Back to Top

Oglasi za posao

veterina.info fan box