Dobro došli,
gost
|
Tema: Troakiranje buraga
Troakiranje buraga 10 mar 2011 19:59 #736
|
Kolege zanima me nešto više oko troakiranja buraga, sama tehnika. Nisam nikada imao priliku da troakiram govedo, ovcu ili kozu, a možda mi zatreba nekada na terenu.
Gledao sam slike, čitao o tome pa me zanima, nakon rasecanja kože prislonim vrh troakara na potkožje i šta onda? Da li ga uvrćem do buraga, naglo ubadam u burag, koliki treba pritisak za probadanje, koliki je rizik da se desi neka komplikacija, šta se radi nakon završetka troakiranja? |
Poslednja izmena: 15 mar 2011 01:43 od labovet81.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Troakiranje buraga 12 mar 2011 16:11 #753
|
molim
|
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Troakiranje buraga 16 mar 2011 13:33 #777
|
kikiriki wrote:
molim Šta ti nije jasno? |
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Troakiranje buraga 22 jul 2011 01:00 #1251
|
Čak ne moraš ni zasijecati kožu (sjeti se debljine goveđe kože) Troakar ima oštri vrh poput npr šarafcigera i ima na sebi metalnu cijevčicu koja ostaje u ubodnom mjestu 24-48 sati. Evo kako ja radim : malo obrijem i dezinficiram mjesto uboda (to je ono mjesto "3 puta dlan"), prislonim oštri vrh troakara na to mjesto, i udarim u dršku odozgo. Znači ne zamahujem troakarom poput ninđe, veđ ga kulturno prislonim na kožu i paf. Ništa se ne šarafa već se ona metalna cijevčica ostavi u ubodnom mjestu, fiksira se ( zašije za kožu) i naredi se vlasniku da povremeno pročepi . Nakon 24-48 sati vadiš metalni dio i poprskaš sprejem za rane i to je to. Pazi na dužinu troakara jer ih imaš za male, srednje i velike preživače!
|
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Troakiranje buraga 23 jul 2011 07:34 #1255
|
hrki wrote:
Čak ne moraš ni zasijecati kožu (sjeti se debljine goveđe kože) Troakar ima oštri vrh poput npr šarafcigera i ima na sebi metalnu cijevčicu koja ostaje u ubodnom mjestu 24-48 sati. Evo kako ja radim : malo obrijem i dezinficiram mjesto uboda (to je ono mjesto "3 puta dlan"), prislonim oštri vrh troakara na to mjesto, i udarim u dršku odozgo. Znači ne zamahujem troakarom poput ninđe, veđ ga kulturno prislonim na kožu i paf. Ništa se ne šarafa već se ona metalna cijevčica ostavi u ubodnom mjestu, fiksira se ( zašije za kožu) i naredi se vlasniku da povremeno pročepi . Nakon 24-48 sati vadiš metalni dio i poprskaš sprejem za rane i to je to. Pazi na dužinu troakara jer ih imaš za male, srednje i velike preživače! Hvala ti puno na odgovoru! Zanima me još samo koliko česte su komplikacije i da li da se usudim da troakiram ako to nikada nisam video kako se radi? Da li sadržaj buraga iscuri u trbušnu duplju? |
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Troakiranje buraga 23 jul 2011 09:23 #1259
|
nisam ni ja imao priliku to da radim ali mislim da na komplikacije uvijek moras racunati.. vjerujem da nisu toliko ceste s obzirom da se postavljanje troakara vrsi u gornjim partijama buraga gdje je ustvari gas, sto je i cilj da se on ukloni.. ono sto je vazno a niste spomenuli je to da prije probadanja troakarom koza mora da se navuce na lijevu ili desnu stranu kako bi prilikom vadjenja cijevi sloj koze se pomjerio i zacepio "ostecene" unutrasnje slojeve, dakle nece ostati rupa..
pozdrav i sretno |
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|